382 271 256

skola@szespisek.cz

EXKURZE LONDÝN

Koncem září se skupina 43 studentek a studentů ze SZeŠ Písek v doprovodu vyučujících vypravila na odbornou exkurzi do Londýna.

Cesta dvoupatrovým autobusem přes celou Evropu byla pohodlná, zároveň ale velmi dlouhá. Vyjeli jsme ve středu v 9.30 hod. Projeli Německem, dále Belgií a v nočních hodinách jsme se ve francouzském přístavu Calais nalodili na noční trajekt přes kanál La Manche do anglického města Dover. Do naší cílové destinace-Londýna jsme dorazili v ranních hodinách následujícího dne – tedy ve čtvrtek, přibližně po 22 hodinách jízdy. Všichni byli lehce nevyspalí a trochu unavení.

Londýn nás přivítal nejprve v mlžném oparu, ale později se vyjasnilo a celé 3 dny pobytu vydrželo krásné letní počasí s teplotami okolo 23-25 stupňů.

Na únavu všichni rychle zapomněli díky bohatému programu. Začali jsme plavbou na vyhlídkové lodi po řece Temži. Naše kroky pak směřovaly k historickým památkám, jako jsou Houses of Parliament, Big Ben, Westminster Abbey. Nahlédli jsme do Downing Street, kde bydlí britský premiér, a pokračovali k sídlu britského krále v Buckingham Palace. Odtud jsme pěšky pokračovali na Trafalgar Square. Zde někteří využili možnost podívat se zdarma do National Gallery na různé skvosty výtvarného umění. Jsou zde k vidění malby a obrazy takových velikánů jako např. Vincenta van Gogha, C. Moneta, P. Cezanna, P. A. Renoira ad.

Potom jsme pěšky přešli přes most Golden Jubilee Bridge na druhou stranu řeky Temže, kde na nás odpoledne čekala jedna z moderních atrakcí města-jízda na obřím vyhlídkovém kole London Eye. Byl odtud krásný výhled na celé město, včetně spousty moderních mrakodrapů. Jednou z ikonických budov zde je i nejvyšší mrakodrap ve Velké Británii ve tvaru střepu-310 m vysoký The Shard.

Druhý den (v pátek) jsme nejprve dopoledne vyrazili autobusem na prohlídku nedalekého města Windsor, včetně návštěvy největšího obydleného zámku na světě -královského zámku Windsor Castle. Prohlédli jsme si mimo jiné i kapli sv. Jiří. Pod ní se nachází v královské kryptě místo posledního odpočinku královny Alžběty II. Odpoledne jsme se vrátili do Londýna, abychom zavítali do muzea voskových figurín Madame Tussauds a prošli se po Hyde Parku.

Třetí den (v sobotu) jsme poznávali další památky v centru Londýna. Nejprve jsme nahlédli do velkolepého kostela St. Paul ´s Cathedral (mistrovské dílo sira Ch. Wrena). Přes most Millennium Bridge jsme se přesunuli na druhou stranu řeky Temže, podívali se na zrekonstruované Shakespearovo divadlo Globe a navštívili jsme galerii moderního umění Tate Modern.

Procházku po nábřeží Temže jsme si zpestřili návštěvou proslulé tržnice Borough Market. Odtud jsme se vydali přes Tower Bridge do turisty hojně navštěvované památky Tower of London. Určitě největším lákadlem zde je možnost prohlédnout si korunovační klenoty.

Poznávání Londýna jsme odpoledne zakončili plavbou po Temži do části Greenwich, kde se nachází nultý poledník.

Ve večerních hodinách v sobotu jsme opustili Londýn a po náročné a dlouhé cestě jsme dorazili v neděli odpoledne do Písku.

PhDr. Šárka Dokulilová (učitelka AJ)